Turizmus

Nevezetességek:

Kinizsi vár, benne Kinizsi Pál Vármúzeum 

Nagyvázsony nevezetességei közé tartozik az egész évben látogatható Kinizsi-vár. A várat helyreállították, s így hűen mutatja be a végvári életet. Benne található a Kinizsi Vármúzeum. A várban jeles ünnepeken és nagyobb kirándulócsoportok részére a középkort idéző lakomát és lovagi tornát rendeznek. Diákok részére rendhagyó történelemórát is rendeznek a várban. 

Image Image 

Postamúzeum

A Kinizsi-vár tövében közel 80 éve épült az a faluképi védettségű parasztház, amelynek alacsony, fagerendás lakóhelyiségeiben és az épület végén lévő istállóban nyílt meg 1968-ban a múzeum. A hangulatos, apróablakos szobákban a Hangokkal, jelekkel, erőkkel, terekkel embertől emberig című kiállítás Nagyvázsony és környékének posta- és távközléstörténetét mutatja be. A tárgyi emlékek, dokumentumok segítségével az érdeklődők bepillantást nyernek a régmúlt idők postai munkájába, a környék kultúrtörténetébe.

Image Image

Kolostorromok

A kolostort és a templomot Kinizsi Pál a győztes kenyérmezei csata zsákmányából építtette az 1480-as évek közepén, és a magyar alapítású szerzetesrend tagjait telepítette le e helyre.

Az épület maradványai mutatják, hogy milyen hatalmas és impozáns lehetett, a főpárkány magassága 17 méter. A szentélyben volt elhelyezve Kinizsi szarkofágja, a hajóban pedig Horváth Márké, most mindkettő a várban van.

A kolostor még 70 évet sem ért meg, mivel Veszprém eleste (1552) után az épületet felrobbantották, attól tartva, hogy a török megszállja. A kolostor rövid fennállása alatt is beírta nevét a magyar kultúra történetébe, mivel több kódex is készült itt, köztük a Czeh-, a Festetics- és a Peer- kódex.

Image Image

Schumacher Ház

170 éve épített Schumacher-ház a "szabadtéri néprajzi múzeum" melynek konyháját egy módosabb parasztgazda napi használati tárgyaival rendezték be, a tisztaszobában népi világítástörténeti kiállítás van, a hátsó szobában ma is üzemkész állapotban áll a ház egykori lakójának szövőszéke. az egykori istállóban pedig az utolsó Nagyvázsonyi rézműves mester műhelyének felszerelése látható.

Image Image

Szent István templom

A Szent István templom 1481-ben épült gótikus stílusban. A pálos templomot és kolostort Kinizsi Pál építtette magának sírhelyül 1483-1485-ig. A templomnak már csak a romjai láthatóak.

Image 

Műemlék jellegű református templom

Image 

Kinizsi forrás (Tálodi erdő)

A Kinizsi-forrás vagy Klastrom-kút, amely több forrásból kapja bő vizét. A forrás környéke ma pihenőhely. Kissé északabbra az erdő és a rét határán ugyancsak kiépített pihenőhely van, ahol a Művészetek Völgye alkotói "fűzfakápolnát" építettek 2006-ban. 

Image Image


foglalás galéria elérhet?ség

 
 
panzió marketing | honlapkészítés